Çfarë janë kodet QR?

Ju ndoshta keni vënë re një barkod katror të ngjitur në një shtyllë drite me mbishkrime ose në anën e pasme të një kartevizite.

Ky kod i pikseluar, i formuar në një katror, ​​quhet kod QR. Ato ju ndihmojnë të shkarkoni aplikacione, ju japin akses pa kontakt në menynë e një restoranti, mund të gjenden në tabelat e marketingut dhe në faqet e internetit ose mediat sociale për të promovuar artikuj dhe oferta.

Pavarësisht se ishte një shpikje e mesit të viteve '90, kodi QR nuk fitoi vrull të vërtetë deri në epokën e telefonave inteligjentë. Pajisjet celulare lejuan që marka dixhitale të përdoret në mënyra më dinamike dhe të larmishme, duke e bërë atë një mënyrë të lehtë - dhe në epokën e një pandemie, pa kontakt - për t'u lidhur dhe për të ndarë informacionin.

Ja çfarë duhet të dini për kodet QR.

Çfarë është një kod QR?

I shpikur në vitin 1994 nga Masahiro Hara, kryeinxhinieri i Denso Wave, një kompani japoneze dhe degë e Toyota-s, kodi QR fillimisht u përdor për të gjurmuar automjetet dhe pjesët ndërsa ato lëviznin në procesin e prodhimit.

Shkurtim i përgjigjes së shpejtë, kodet QR janë një lloj barkodi lehtësisht i lexueshëm me pajisje dixhitale si telefonat inteligjentë. Ata ruajnë informacionin si një seri pikselësh në një rrjet katror që mund të lexohet në dy drejtime - nga lart poshtë dhe nga e djathta në të majtë - ndryshe nga barkodet standarde që mund të lexohen vetëm nga lart poshtë.

Kodet QR mund të ruajnë rreth 7,000 shifra ose rreth 4,000 karaktere, duke përfshirë shenjat e pikësimit dhe karakteret speciale. Ai gjithashtu mund të kodojë informacione si numrat e telefonit ose adresat e internetit. Rregullimi i çdo kodi QR ndryshon në varësi të informacionit që përmban, dhe që ndryshon rregullimin e moduleve të tij të zeza.